Hem / Aktuellt / Stiftelsen satte fokus på viktiga framtidsfrågorna vid Expo 2020

Stiftelsen satte fokus på viktiga framtidsfrågorna vid Expo 2020

december 16, 2021

Karl-Adam Bonniers Stiftelse avslutade 2021 med att stå värd för Smart Society Summit på Expo 2020 i Dubai. Tillsammans med Svenska institutet och Business Sweden bjöd vi in dignitärer och företagsledare från Sverige och gulfregionen för att diskutera hur vi kan skapa framtidens smarta samhällen. Både H.M. Konungen och Utrikeshandelsminister Anna Hallberg deltog på plats i Dubai.

Den 15 december var det Sveriges nationella dag på världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Under dagen riktades extra uppmärksamhet mot den svenska paviljongen där seminariet Smart Society Summit arrangerades.

Smart Society Summit bjöd på insikter från 25 inflytelserika dignitärer och företagsledare från Sverige och gulfregionen kring frågor som berörde elektrifiering, digitalisering och innovation inom samhällskritiska sektorer så som hälsa, transport, energi och miljö. Syftet var att exponera svenska företag och deras globala partners kapacitet för internationellt samarbete.

Bland talarna fanns Dr.Eiman Al-Mutairi, vice handelsminister, Reem Ebrahim Al-Hashimi, Minister för internationellt samarbete och verkställande direktör för Expo 2020, Björn Rosengren,
vd ABB, Börje Ekholm, vd Ericsson, Christina Friborg, hållbarhetsdirektör SSAB, Christian Levin, vd Scania, Martin Lundstedt, vd Volvo Group, Cecilia Edström, ordförande Bactiguard. Seminariet avslutade med kommentarer från Jacob Wallenberg, ordförande Investor. Samtalet leddes av stiftelsens Forum Manager och moderator Elizabeth Walentin.

Utvecklingen av Smart Society Summit skedde i ett nära samarbete mellan stiftelsen, Business Sweden och Svenska institutet.

I stiftelsens verksamhet är en återkommande och viktig fråga hur företagen kan få bättre förutsättningar att nå ut i världen och påskynda en hållbar utveckling. Därför var det självklart för oss att engagera oss i Expo. Med stiftelsens breda kontaktnät inom näringslivet har vi kunnat öppna dörrar och bidragit med både insikter och idéer i utvecklingen av Smart Society Summit. Det har varit ett minst sagt givande samarbete, säger Tor Bonnier, ordförande för Karl-Adam Bonniers Stiftelse.

Världsutställningen i Dubai, som pågår mellan den 1 oktober 2021 – 31 mars 2022, samlar 190 av världens länder under temat ”Connecting Minds – Creating the Future”. Syftet med det svenska deltagandet är att stärka bilden av Sverige och svenska företag i utlandet.

Vi vill att världen ska se Sverige som en föregångare i den globala omställningen till en hållbar tillväxt. Därför är det viktigt att vi finns på plats, visar på morgondagens lösningar och bjuder in till dialog om våra gemensamma utmaningar. Smart Society Summit var en viktig pusselbit i det arbetet, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden.

Vill du ta del av Smart Society Summit i efterhand, så finns hela seminariet här. Du kan även lyssna på stiftelsens podcast, Smart Society Sweden, som lanserades i samband med eventet här. Under året kommer Karl-Adam Bonniers Stiftelse att arbeta vidare med temat Smart Society i den ordinarie stiftelseverksamheten.

Dela inlägg:
Facebook
Twitter
LinkedIn