Hem / Aktuellt / Karl-Adam Bonniers liv och entreprenörsresa blir bok

Karl-Adam Bonniers liv och entreprenörsresa blir bok

maj 24, 2024

Den 23 maj lanserades Karl-Adam Bonniers bok, En ny tid – Livet som finansiell entreprenör. Det är en personlig bok om hans uppväxt, om föräldrarna Tor och Tora Bonnier, om high school och college-åren i USA, den amerikanska militärtjänstgöringen och hur karriären som entreprenör inleddes med försäljning av premieobligationer. Han berättar även om hur Karl-Adam Bonniers Stiftelse initierades för att stödja svenskt företagande och göra nytta i ett större sammanhang.

I år fyller stiftelsens grundare, den finansiella entreprenören Karl-Adam Bonnier, 90 år. I sin nylanserade självbiografi summerar och reflekterar han kring ett långt och händelserikt liv.

– Från början var boken tänkt att handla om mitt arbetsliv och menad som en helt privat läsning, främst för mina barnbarn. Den skulle berätta vad jag höll på med under drygt 20 år av min karriär och ge dem en bild av vem jag var, och blev, genom mitt jobb. Men min förläggare uppmanade mig att även ge lite mer bakgrund om mig själv, och om de upplevelser som format mig, inleder Karl-Adam.

Under åren 1962–1986 utvecklade Karl-Adam sina finansiella bolag. Det var en tid då svensk börshandel exploderade, aktier och aktieaffärer blev vardagsmat, nya tjänster som leasing och factoring introducerades, samtidigt som bankvärlden avreglerades och omstrukturerades.

– Det var helt enkelt en ny tid. Jag fick uppleva och delta i skeendet och växa och utvecklas i takt med bolagen. Det var ett jobb som började lite stapplande med en kuriös del av premieobligationsmarknaden och som slutade med två börsintroduktioner, Independent Leasing och B&B Finans, berättar Karl-Adam.

Karl-Adam blev en förgrundsgestalt och var drivande i utvecklingen av det finansiella landskapet. I boken återger han den stämning som rådde då Sveriges finansvärld och bankväsende omdanades. Försäljningen av hans finansiella konglomerat i mitten av 80-talet blev den ekonomiska hörnstenen och startpunkten för stiftelsens verksamhet.

– Jag ville inte att det svenska äventyret skulle sluta när jag sålde mitt B&B. Därför skapade jag stiftelsen tillsammans med Gunnar Nord, med fokus på corporate governance. Ambitionen var att stödja svenskt företagande och göra nytta i ett större sammanhang.

Sedan dess har stiftelsens verksamhet utvecklats och idag är det en etablerad arena för att initiera förändring och främja näringslivets utveckling.

– I snart 40 år har Karl-Adam Bonniers Stiftelse erbjudit en plattform för konstruktiv dialog och kunskapsutbyte, delat ut universitetsstipendier till studenter, finansierat forskning och givit ut publikationer. Det är ett arbete som jag är riktigt stolt över, avslutar Karl-Adam.

Boken, En ny tid – Livet som finansiell entreprenör, är utgiven av bokförlaget Max Ström och lanserades på Nedre Manilla den 23 maj 2024, i närvaro av Karl-Adam, hans familj och vänner.

Dela inlägg:
Facebook
Twitter
LinkedIn