Den här webbplatsen använder cookies så att vi kan ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.
KAB-IFP gav Wasita Thongdee värdefulla kunskaper och kontakter
Wasita Thongdee är en av sexton framstående studenter som deltagit i K-A Bonnier International Fellows Program (KAB-IFP). Hennes studieår i Sverige och Singapore gav henne både vänner för livet och en dubbel masterexamen från två välrenommerade handelshögskolor. Idag driver hon ett inhemskt företag inriktat på smycken och accessoarer med bas i Thailand.
KAB-IFP är ett stipendieprogram som bidrar till att långsiktigt stärka affärsrelationerna mellan Norden och Sydostasien och ger framstående studenter kunskap och verktyg för att lyckas i en entreprenöriell miljö. På två år får stipendiaterna möjligheten att erhålla två masterexamina från två av världens främsta handelshögskolor, Handelshögskolan i Stockholm (SSE) och National University of Singapore (NUS).
Wasita ingick i stiftelsens första kull av KAB-IFP stipendiater, år 2017-2019. Hon är född och uppvuxen i Thailand och lockades av att få studera i Sverige och uppleva studielivet i två väldigt olika länder.
– Jag ville verkligen bo i Stockholm och studera på Handelshögskolan, så det var den främsta anledningen till att jag sökte. Att jag dessutom fick en chans att bo i Singapore, studera för flera framstående professorer och bygga ett nätverk av studenter från olika länder och bakgrunder var verkligen en bonus, säger Wasita.
När vi pratar med Wasita har hon precis varit på besök i Sverige för första gången sedan hon avslutade sina studier. Det planerade besöket och diplomeringsceremonin i april 2020, blev framflyttad till hösten 2022 på grund av pandemin. Nu fick hon äntligen komma tillbaka och träffa sina vänner i Stockholm.
– Det bästa med KAB-IFP var definitivt den nära vänskapen som jag fick med de övriga stipendiaterna i min kohort. Vi stöttade varandra både i och utanför skolan och har fortfarande regelbunden kontakt och ses när vi kan, berättar Wasita.
Under året på Handelshögskolan lärde sig Wasita mycket om hur man analyserar och utmanar befintliga teorier, hur teorier utvecklas och hur man reflekterar och lär av sina erfarenheter. På NUS fokuserade professorerna mer på att lära ut teorier som studenterna sedan fick applicera i verkliga eller påhittade case och projekt.
– Kunskapen jag fick med mig från stipendieåren har tveklöst givit mig en bra grund för min karriär, men jag har även tagit med mig andra kulturella lärdomar från att ha vistats i två så olika länder. Det har påverkat mig som person till det bättre, fortsätter Wasita.
Efter studierna valde Wasita att återvända hem till Thailand med drömmen om att starta eget företag med inriktning lokalproducerade handväskor. Hon jobbade först ett år på ett av de största konglomeraten i Thailand innan hon vågade satsa på sin dröm.
– Idag driver jag ett litet inhemskt företag med inriktning på smycken och accessoarer som tillverkas av lokala hantverkare. Ännu har vi inte handväskor i sortimentet, men jag får jobba med de frågor jag hoppades på – att bygga en varumärkesidentitet och utveckla koncept, nya produkter och säljkampanjer och mycket mer, säger Wasita.
Wasita har stora planer för framtiden. Hon vill expandera verksamheten och växa med internationella partners och kunder. Förhoppningsvis kommer hennes företag någon dag att ta henne tillbaka till Sverige.
– Det är min dröm att få bo i Stockholm igen! Om våra planer slår in kanske företaget i framtiden kan etablera kontor utomlands. Jag har en stor förkärlek för Stockholm och Norden, och vi har dessutom en stor kund baserad nära Stockholm och i Finland, så kanske ges jag möjlighet att bo delvis i Stockholm igen en dag, avslutar Wasita.