Hem / Aktuellt / Josefina knöt ett starkt band till Sydostasien genom KAB-IFP

Josefina knöt ett starkt band till Sydostasien genom KAB-IFP

juni 5, 2023

Det var det internationella perspektivet och möjligheten att få studera vid två av världens främsta handelshögskolor som fick Josefina Hagberg att söka till K-A Bonnier International Fellowship Program (KAB-IFP). Sedan dess har det gått fem år och hon konstaterar att programmet påverkade henne både som person och i hennes karriärval.

Tillsammans med tre andra framstående studenter från Sverige och Sydostasien valdes Josefina ut till den första kullen av KAB-IFP stipendiater år 2017. Det blev två intrycksfulla år fördelade på studier vid Handelshögskolan i Stockholm (SSE) och National University of Singapore (NUS).

– Jag såg det som en unik möjlighet att få både det internationella perspektivet och den bästa utbildningen. Och det fick jag verkligen! Programmet har betytt supermycket för mig som person och i arbetslivet, berättar Josefina.

Många studentutbyten sträcker sig endast över en termin, men genom KAB-IFP fick Josefina tillbringa ett helt år i Singapore, vilket skapade ett starkt band till landet och regionen.

– Att få läsa en hel master och inte bara en kurs utomlands var oerhört värdefullt. När man är borta ett helt år blir det på riktigt och man kommer in i både kulturen och vardagen. Vi hade dessutom förmånen att få göra praktik i Singapore, vilket gjorde att jag även fick förståelse för arbetskulturen, menar Josefina.

Både masterutbildningen på SSE och NUS höll en väldigt hög nivå, men skillnaderna var stora. SSE bjöd på gedigen akademisk utbildning där föreläsarna var forskare och fokus var på teori och akademiska artiklar. NUS däremot arbetade mer casebaserat och studenterna fick lösa utmaningar, presentera och argumentera för sina åsikter. Josefina trodde att året i Singapore skulle präglas av regler, struktur och väldigt mycket tentor, men fick med sig en helt annan bild hem.

– Jag älskade utbildningen på NUS. De tog in näringslivsperspektivet i den dagliga utbildningen på ett fantastiskt sätt. Flera av föreläsarna kom från näringslivet och kurserna var framåtlutade och fokuserade på högaktuella ämnen. När jag började jobba hade jag läst mycket om det som det pratades om i näringslivet, tack vare året i Singapore.

Under året i Singapore stötte hon på det svenska företaget Lynxeye. När hon var klar med sina studier lockades hon av att jobba på ett internationellt bolag med verksamhet i Sydostasien och valet föll på just Lynxeye. Sedan fyra år tillbaka är hon en av deras strategikonsulter och numera även projektledare.

– Mitt första projekt på Lynxeye var faktiskt i Sydostasien, så det var väldigt värdefullt att ha koll på kulturen och en förståelse för hur det är att jobba med människor från regionen. Sedan dess har jag jobbat i många olika projekt och hjälpt svenska och internationella företag med tillväxt- och varumärkesfrågor.

Att Josefina fick en stark relation till Sydostasien råder det ingen tvekan om och hade det inte varit för Covid skulle hon redan ha bott ett halvår i Bangkok.

– Sydostasien har en speciell plats i mitt hjärta och jag saknar Singapore dagligen. Jag vill absolut bo och jobba utomlands snart igen, avslutar Josefina.

Dela inlägg:
Facebook
Twitter
LinkedIn